Vieti distruse de jocurile de noroc

• In fiecare duminica, noua ieseni isi deschid sufletul si povestesc despre dezastrul pe care l-a provocat dependenta de jocuri de noroc in viata lor • Asociatia Jucatorilor de Noroc Anonimi da o sansa celor care doresc si incearca din rasputeri sa invinga dependenta jocurilor de noroc • Multi dau inapoi, fara sa aiba curajul necesar sa marturiseasca in fata altor oameni nebunia in care au intrat • Mai mult, jumatate dintre acesti dependenti care joaca dezechilibrat au potential sinucigas • "Nu-mi pot spune numele intreg pentru ca nebunia jocului de noroc este o boala rusinoasa si nu-mi convine sa se afle despre aceasta patima a mea", sunt cuvintele unui tanar care a intrat in sala de jocuri mecanice cand un copil de abia iese de pe bancile liceului


In fiecare duminica, noua ieseni isi deschid sufletul si povestesc despre dezastrul pe care l-a provocat dependenta de jocuri de noroc in viata lor. Asociatia Jucatorilor de Noroc Anonimi da o sansa celor care doresc si incearca din rasputeri sa invinga dependenta de jocurile de noroc. Timp de doua ore, doctorul Octavian Driga, cel care a pus pe picioare Asociatia Jucatorilor de Noroc Anonimi, asculta povestile cutremuratoare ale celor care au intrat o data intr-o sala de jocuri de noroc si au fost distrusi pe viata. Tineri adusi de catre parinti dupa ce si-au vandut casa ca sa ii ajute, barbati adusi de neveste dupa ce le-au nenorocit, pensionari care si-au dat la jocurile de noroc si ultimii banuti din pensie, oameni care au uitat sa traiasca in afara cazinourilor si a aparatelor de joc. Nu toti ajung sa reziste programul de 12 pasi pe care trebuie sa-l urmeze. De asemenea, multi dau inapoi, fara sa aiba curajul necesar sa marturiseasca in fata altor oameni nebunia in care au intrat. "Am agenda plina de oameni care au sunat si mai apoi nu au mai venit, s-au oprit. Sunt foarte reticenti. Cred ca le este frica de imaginea proprie. De asemenea, am avut si oameni care au renuntat. Am avut doua cazuri care au renuntat la contactul cu grupul, au fost prea impatimiti", explica doctorul Driga. 

Potential sinucigas 

Jumatate dintre acesti dependenti care joaca dezechilibrat au potential sinucigas. "Sunt trei faze ale jocului: castig, pierdere si disperare. In oricare dintre aceste trei faze, jumatate dintre cei dependenti care joaca intr-un mod dezechilibrat s-au gandit foarte serios la suicid. De asemenea, mint ingrozitor, fura, subtilizeaza, imprumuta fara sa mai dea banii inapoi, fie ca nu mai au de unde fie ca nu mai vor, dar nu au ce face", a explicat doctorul Driga. Specialistul arata faptul ca, de cele mai multe ori, cei care au ajuns la el au intrat din curiozitate in sala de joc, dusi de un prieten. Ceea ce ii atrage la inceput si le mentine vie atractia catre jocurile de noroc este norocul incepatorului si senzatia de un aproape castig iminent. "Norocul incepatorului ii da o satisfactie foarte mare. Castiga o suma zdravana si devine robul masinii. Am avut un caz cu un tanar care a castigat peste 10 mii Euro dupa trei miscari. De atunci nu a mai castigat decat rar si sume mici si de doi ani se trateaza", a povestit Octavian Driga.



Povesti cutremuratoare

Vieti distruse, familii ravasite si averi pierdute pe apa sambetei. In aceste cateva cuvinte se poate rezuma povestea a sute de oameni care au prins gustul castigurilor peste noapte. Dupa ce s-a pensionat de zece ani de zile, Ioan a prins gustul jocurilor mecanice. Intr-o singura zi a putut pacali aparatele si a castigat peste o suta de milioane lei vechi. Banii s-au dus imediat in alte sali de jocuri pentru ca acolo unde castigase devenise persona non grata. Mirosul banilor, al castigului imediat l-a facut sa imprumute sume imense, luand bani chiar care nu erau ai lui, chiar de la locul de munca. Ioan a facut un imprumut de aproape doua sute milioane lei pentru a iesi din situatia in care ajunsese. Chiar dupa ce s-a afundat si mai tare in datorii, dependenta nu l-a lasat in pace. S-a imprumutat de la rude, sotia a divortat, iar copiii au ani buni de cand nu mai vorbesc cu el. Ajuns la capatul rabdarii, acesta a hotarat sa se spanzure. Ioan povesteste cum nici aici nu a avut noroc, sfoara rupandu-se. Acum, Ioan face planuri sa isi plateasca datoriile si vede cum viata a redevenit mai frumoasa. 



Boala rusinoasa

"Nu-mi pot spune numele intreg pentru ca nebunia jocului de noroc este o boala rusinoasa si nu-mi convine sa se afle despre aceasta patima a mea", sunt cuvintele unui tanar care a intrat in sala de jocuri mecanice cand un copil de abia iese de pe bancile liceului. Acesta povesteste cum paria si zeci de milioane lei vechi pe zi din dorinta de a castiga cat mai mult. "Pasiunea pe de o parte si, pe de alta parte, echilibristica complicata facuta pentru a imprumuta bani, pentru a-i castiga cu orice pret, mintind sau ascunzand viciul, inclusiv fata de sotie, au constituit un calvar ingrozitor. Am datorii de care ma sperii. Am ajuns pe mana camatarilor si stie oricine ca in aceasta situatie iti risti integritatea si viata", explica tanarul. Din motive evidente, este pastrat anonimatul celor care trec pragul acestei asociatii.



Recunoasterea dependentei 

Cel mai greu pentru cei prinsi de jocurile de noroc, si nu numai, este sa isi recunoasca dependenta. Totusi, sunt zece intrebari care ii pot determina pe cei in cauza sa caute ajutor. Daca raspunsul este DA la oricare dintre intrebari, respondentul are o problema de joc si are nevoie de ajutor profesional. Doctorul Driga sustine ca de aceasta patima nu se scapa niciodata. "Trebuie sa ramai in garda toata viata, pentru ca dependenta de jocurile de noroc nu se poate vindeca niciodata", a mai explicat specialistul. 

S-a intamplat in mod repetat sa jucati mai mult decat intentionati la inceput?
S-a intamplat in mod repetat sa jucati pana ce ati pierdut si ultimii bani?
S-a intamplat sa nu puteti dormi gandindu-va la jocurile de noroc?
Ati folosit pentru joc venitul sau economiile in timp ce facturile ramaneau neplatite?
Ati facut incercari nereusite repetate de a renunta la jocurile de noroc?
Ati incalcat legea sau v-ati gandit sa o incalcati pentru a va finanta jocul de noroc?
Ati luat bani cu imprumut pentru a va finanta jocul de noroc?
Ati fost deprimat sau chiar v-ati gandit la sinucidere din cauza pierderilor la joc?
V-au chinuit remuscarile dupa joc?
Ati jucat ca sa castigati bani pentru a va achita obligatiile financiare?

0 comentarii: